Bağlama Ritm Çalışması

Bağlama Ritm Çalışması

Bağlama (saz) derslerinde en çok zorlandığımız konulardan birisi de ritme uyum sorunudur. Öğrencinin her ne kadar ritm kulağı iyi olsa da yeterli egzersiz yapmadığı için uyum konusunda problemler yaşamaktadır. Tezene ve parmakları geliştirirken, ritm algısını da geliştirmek gerekir. Unutmayalaım ki müziğin temeli ritm dir. Ritm yoksa müzik de yok! Tabiiki Türk müziğinde (serbest ölçülü) uzun havalar kaside ler vs de vardır. Fakan bunların dahi belli bir ritmi, notaların ritmik değerleri vardır. Bu yüzden öğrenci azami derecede ritm konusuna özen göstermelidir. Aksi takdirde doğru tezene ile, doğru parmak ile, doğru nota ile çalsanız da, doğru ritmik değeri vermezseniz eserleri çalamazsınız.

Aşağıdaki, farklı tempolar ile hazırlanmış ritm kalıpları ile çalışma ve egzersizlerinizi yapınız. Yavaştan hızlıya doğru çalışınız. Bir tempo ya tam uyum sağlamadan bir diğerine geçmeyiniz.

İyi Çalışmalar.

Bağlama Ritm Çalışması

DERSLERDE KULLANILMAK ÜZERE HAZIRLANMIŞ RİTM (TEMPO) LAR.

Derslerde en zorlandığımız konulardan birisi de öğrencinin ritm algısı ve ritme uyma ve bunu alışkanlık haline getirme problemi dir. Çeşitli hızlarda düzenlenmiş bu ritm ler ile çalışma yapmak öğrencinin tezene, parmak koordinasyonunu sağlaması ve ritme uyması konusunda yardımcı olacaktır.

60 BPM

70 BPM

90 bpm

Egzersizleri, basit Türkü ve ezgileri bu ritmler ile çalışınız.

Metronom Nedir ?

Kısaca, bir müzik eserinin hangi hızla çalınması gerektiğini gösteren araca denir. Önceleri mekanik olan metronom un şimdi dijitalleri ve webb formatlıları da vardır. Aşağıda örnek bir metronom vardır. Bunu kullanarak ( hızlandırıp yavaşlatarak) eserlere çalışabilirsiniz.


Metronom İndir

www.enesmuzik.net